Do Polski ogórki dotarły już w IX wieku i od tego czasu cieszą się ogromną popularnością. Istnieje około 50 różnych gatunków ogórków.
Ogórki gruntowe sprawdzają się, jako dodatek do sałatek czy też kanapek. Od bardzo dawna przygotowuje się z nich mizerię i różnorodne surówki, które stosuje się jako dodatek do dań głównych.
Ogórki mają ogromne znaczenie zdrowotne, gdyż zawierają witaminę C, B6, A, E, K, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, a także wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i wiele innych składników mających pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Gorzki smak ogórka powodują kukurbitacyny, która dodatkowo ma właściwości przeciwnowotworowe.
W ogórkach znajduje się też bardzo dużo wody (aż 97%).
Nie bez znaczenia dla zdrowia ma także spożywanie ogórków kiszonych. Doskonale oczyszczają organizm z toksyn, mogą wspomagać proces odchudzania, wzmacniają organizm, zmniejszają obrzęki.
Ogórki kiszone i małosolne są nie tylko zdrową przekąską. Doskonale nadają się, jako baza do surówek, składnik sałatek lub zupy ogórkowej.
Ogórki kiszone wiaderko 500 g
Ogórki małosolne wiaderko 500 g
Ogórki kiszone wiaderko 3 kg
Ogórki kiszone słoik 500 g
Ogórki małosolne wiaderko 2 kg
Ogórki małosolne folia 500 g
Ogórki kiszone folia 400 g
Ogórki małosolne wiaderko 3 kg
Przecier ogórkowy folia 500 g
Ogórki kiszone wiaderko 6 kg